Klumme i Jyllands-Posten den 22. marts
Ikke meget kan måle sig med at stå i destilleriets lave,
kølige og fugtige lagerbygning og smage vellagret Single Malt Scotch Whisky,
som er hentet direkte op af egetræsfadet - det er flydende livsglæde.
Tag på rejse med Single Malt; selv hjemmefra lænestolen kan du sætte dig til
rette, lukke øjnene og lade duften og smagen tage dig tilbage til lagerbygningen
eller ud i det betagende højland.
Lad mig give tre whiskyråd:
- Vælg din whisky med omhu
- Brug vand
- Tag dig god tid
Valget af whisky er afgørende; specielt for begynderen.
Whisky dækker et bredt spektrum, skotsk whisky det bredeste af alle, og de
færreste kan li' det hele. Whisky er en "acquired taste", og du skal lære den
at kende. Der findes et hav af smagsvarianter og -kombinationer; de tre mest
udbredte er Peated, sherry- og bourbonmodnet.
Peated [tørverøget] whisky er udfordrende; enten elsker du det, eller også kan
du ikke fordrage det - okay, I kan måske blive venner ad åre. Prøvesmag
grundigt, inden du køber den første flaske. Vil du smage flere whiskyer, skal
du slutte med de peatede. Smagen af tørverøg sætter sig og vil forstyrre
oplevelsen af knapt så kraftige whiskyer.
Jeg elsker Single Malt, som er modnet på sherryfade. Her er det noter af tørret
frugt, nødder og marcipan, som danner fundamentet for den fortryllende duft- og
smagsoplevelse. Der drikkes ikke ret meget sherry i disse dage, så der bliver
længere mellem de gode, traditionelle sherryfade.
Hovedparten af den skotske whisky er modnet på bourbontønder. Når nu bourbon
skal modnes i helt nye egetræstønder, der ikke må genanvendes til
bourbonmodning, er det god "køkkenøkonomi", at skotterne overtager de brugte
tønder. Bourbonmodnet whisky domineres af vanilje- og honningnoter; hvis det er
rigtigt godt, kan du også finde kokos.
Som begynder vil jeg anbefale, at du indledningsvis prøver kræfter med whisky,
hvor alkoholprocenten ligger på 40 til 46. Så skal du ikke kæmpe dig igennem et
skjold af alkohol; det kan du lære med tiden.
Jeg vil anbefale Single Malt på 46 %, hvor der fremgår et Age Statement, altså
hvor modningsalderen er angivet. Det er særligt godt, hvis whiskyen ikke er
tilsat farve og ikke er koldfiltreret - Natural Colour og Non Chill-filtered er
vejen frem.
Single Malt smager ikke bedre, fordi den har modnet i rigtigt mange år - den
smager anderledes. Hvis "anderledes" er det, du bedst kan li', så hænger du på
den, for whisky med høj modningsalder er dyr.
Der er dog ingen grund til at undgå ung whisky. Maltspiritus af god kvalitet, som
lagres på aktive tønder eller fade, kan blive til vidunderlig whisky på blot fem
til otte år.
En lille smule vand virker som regn på skovbunden; det
frigør aromastoffer og udvikler duften og ofte også smagen. Duft til og smag på
whiskyen, inden du tilsætter vand, så du kan registrere forskellene på med og
uden vand. Jeg har haft whisky i glasset, som ikke rigtigt forandrede sig efter
tilsætning af vand. Jeg aldrig mødt whisky, som blev dårligere med vand. Men
det er jo en smagssag, og hvis du ikke er så vild med de noter, vandet bringer
frem, skal du nyde netop den whisky uden vand.
I en dram på ca. tre cl kan du starte med at tilsætte tre til fem dråber,
herefter et par dråber af gangen. Reglen er lidt af gangen, mens du følger
udviklingen nøje; stop når whiskyen synes at yde sit bedste.
Du kan sagtens nyde Single Malt over is, men det lukker
duftbilledet ned.
For at få mest muligt ud af duftbilledet, bør du nyde Single Malt af en
"snøfter"; et tulipanformet Nosing Glass. Du kan også bruge et cognacglas.
En Single Malt skal have mindst lige så mange minutter i
glasset, som den er modnet i år: 12 years = mindst 12 minutter. Hvis du hælder
op og går i gang med det samme, risikerer du, at det kun er de to sidste
mundfulde, der smager optimalt.
Tag bittesmå mundfulde, ca. en halv teskefuld. Hele mundfulden skal helst kunne
ligge på tungen, hvor den mødes med smagsløgene. Hold whiskyen i munden længe,
men synk den, inden det begynder at svide.
Husk at dufte forsigtigt og indgående mellem mundfuldene; duften er den halve
oplevelse.
Du kan roligt sætte tyve minutter af til at værdsætte en dram. Når glasset er
tomt, kan du runde oplevelsen af med at sukke til de sidste charmerende rester
af duften.
Når vi taler om duft, vil jeg komme med en opfordring til kvinderne. I har gennemsnitligt en bedre lugtesans end os mænd. I kan med andre ord løfte oplevelsen af whisky til et højere niveau. Og hvor ville det være dejligt, hvis flere kvinder ville kaste farve og lys over det brogede og brummende whiskysegment.
Lad livsglæden flyde
Slàinte Mhath
WhiskySteen