Klumme i Jyllands-Posten den 22. marts

2018-04-12

Ikke meget kan måle sig med at stå i destilleriets lave, kølige og fugtige lagerbygning og smage vellagret Single Malt Scotch Whisky, som er hentet direkte op af egetræsfadet - det er flydende livsglæde.
Tag på rejse med Single Malt; selv hjemmefra lænestolen kan du sætte dig til rette, lukke øjnene og lade duften og smagen tage dig tilbage til lagerbygningen eller ud i det betagende højland.

Lad mig give tre whiskyråd:

  • Vælg din whisky med omhu
  • Brug vand
  • Tag dig god tid

Valget af whisky er afgørende; specielt for begynderen. Whisky dækker et bredt spektrum, skotsk whisky det bredeste af alle, og de færreste kan li' det hele. Whisky er en "acquired taste", og du skal lære den at kende. Der findes et hav af smagsvarianter og -kombinationer; de tre mest udbredte er Peated, sherry- og bourbonmodnet.
Peated [tørverøget] whisky er udfordrende; enten elsker du det, eller også kan du ikke fordrage det - okay, I kan måske blive venner ad åre. Prøvesmag grundigt, inden du køber den første flaske. Vil du smage flere whiskyer, skal du slutte med de peatede. Smagen af tørverøg sætter sig og vil forstyrre oplevelsen af knapt så kraftige whiskyer.
Jeg elsker Single Malt, som er modnet på sherryfade. Her er det noter af tørret frugt, nødder og marcipan, som danner fundamentet for den fortryllende duft- og smagsoplevelse. Der drikkes ikke ret meget sherry i disse dage, så der bliver længere mellem de gode, traditionelle sherryfade.
Hovedparten af den skotske whisky er modnet på bourbontønder. Når nu bourbon skal modnes i helt nye egetræstønder, der ikke må genanvendes til bourbonmodning, er det god "køkkenøkonomi", at skotterne overtager de brugte tønder. Bourbonmodnet whisky domineres af vanilje- og honningnoter; hvis det er rigtigt godt, kan du også finde kokos.
Som begynder vil jeg anbefale, at du indledningsvis prøver kræfter med whisky, hvor alkoholprocenten ligger på 40 til 46. Så skal du ikke kæmpe dig igennem et skjold af alkohol; det kan du lære med tiden.
Jeg vil anbefale Single Malt på 46 %, hvor der fremgår et Age Statement, altså hvor modningsalderen er angivet. Det er særligt godt, hvis whiskyen ikke er tilsat farve og ikke er koldfiltreret - Natural Colour og Non Chill-filtered er vejen frem.
Single Malt smager ikke bedre, fordi den har modnet i rigtigt mange år - den smager anderledes. Hvis "anderledes" er det, du bedst kan li', så hænger du på den, for whisky med høj modningsalder er dyr.
Der er dog ingen grund til at undgå ung whisky. Maltspiritus af god kvalitet, som lagres på aktive tønder eller fade, kan blive til vidunderlig whisky på blot fem til otte år.

En lille smule vand virker som regn på skovbunden; det frigør aromastoffer og udvikler duften og ofte også smagen. Duft til og smag på whiskyen, inden du tilsætter vand, så du kan registrere forskellene på med og uden vand. Jeg har haft whisky i glasset, som ikke rigtigt forandrede sig efter tilsætning af vand. Jeg aldrig mødt whisky, som blev dårligere med vand. Men det er jo en smagssag, og hvis du ikke er så vild med de noter, vandet bringer frem, skal du nyde netop den whisky uden vand.
I en dram på ca. tre cl kan du starte med at tilsætte tre til fem dråber, herefter et par dråber af gangen. Reglen er lidt af gangen, mens du følger udviklingen nøje; stop når whiskyen synes at yde sit bedste.

Du kan sagtens nyde Single Malt over is, men det lukker duftbilledet ned.
For at få mest muligt ud af duftbilledet, bør du nyde Single Malt af en "snøfter"; et tulipanformet Nosing Glass. Du kan også bruge et cognacglas.

En Single Malt skal have mindst lige så mange minutter i glasset, som den er modnet i år: 12 years = mindst 12 minutter. Hvis du hælder op og går i gang med det samme, risikerer du, at det kun er de to sidste mundfulde, der smager optimalt.
Tag bittesmå mundfulde, ca. en halv teskefuld. Hele mundfulden skal helst kunne ligge på tungen, hvor den mødes med smagsløgene. Hold whiskyen i munden længe, men synk den, inden det begynder at svide.
Husk at dufte forsigtigt og indgående mellem mundfuldene; duften er den halve oplevelse.
Du kan roligt sætte tyve minutter af til at værdsætte en dram. Når glasset er tomt, kan du runde oplevelsen af med at sukke til de sidste charmerende rester af duften.

Når vi taler om duft, vil jeg komme med en opfordring til kvinderne. I har gennemsnitligt en bedre lugtesans end os mænd. I kan med andre ord løfte oplevelsen af whisky til et højere niveau. Og hvor ville det være dejligt, hvis flere kvinder ville kaste farve og lys over det brogede og brummende whiskysegment.

Lad livsglæden flyde
Slàinte Mhath
WhiskySteen